Nokventilatie om stal, bedrijfshal of schuur te ventileren

Revolutionair en toch eenvoudig; dat is de oversteeknok. Deze ventilatienok is een eigen ontwerp van Wernsen Bouw en Montage. De oversteeknok is dankzij de goede ventilatie, prima bescherming tegen inregenen, hoge lichtopbrengst en lage bouwkosten een goed alternatief voor de traditionele ventilatienokken. Het is niet voor niets dat de oversteeknok steeds vaker wordt toegepast!

Het concept

De traditionele koepelnok kent soms een aantal nadelen, zoals een matige ventilatie of een slechte lichtdoorlatendheid. Voor deze nadelen kunnen wij u passende oplossingen aanbieden. Daardoor creeëren wij een goede ventilatie en veel mogelijkheden voor een grote lichtopbrengst, terwijl regen, hagel en sneeuw buiten de deur gehouden worden. En omdat bijvoorbeeld de oversteeknok zich doorgaans eenvoudig laat installeren, blijven de bouwkosten laag.

Oversteeknok: 3 varianten

Sinds onze eerste oversteeknok is er veel veranderd. Het concept is steeds met de tijd meegegaan en aangepast aan de hedendaagse stalontwerpen en de laatste ontwikkelingen. Wij bieden diverse varianten aan, zodat wij effectief kunnen inspelen op nagenoeg al uw wensen en behoeften. De varianten zijn:

Type Oversteek nok: Deze variant is ons standaardmodel. Bij het Type Oversteek nok wordt er één lichtstraat geplaatst aan de overstekende dakzijde. Deze variant laat zich het gemakkelijkst en voordeligst plaatsen.

Type Oversteek/ Schaduw nok: Wie een hogere lichtopbrengst wenst kan kiezen voor het Type Oversteek/ Schaduw nok. Hier worden twee lichtstraten geplaatst, waardoor de lichtopbrengst maximaal is.

Type Schaduw: In enkele gevallen is het niet wenselijk dat zonlicht direct in de stal valt. Dit probleem is op te lossen met het Type Schaduw. Bij deze variant wordt de lichtstraat aan de schaduwkant geplaatst. Zo heeft u een maximale lichtopbrengst zonder directe lichtinval.

De constructie

Zoals gezegd zijn de ventilatienokken geschikt voor zowel daken met golfplaat als daken met sandwichpanelen. De lichtstraten worden gemaakt van meerwandig polycarbonaat. Dit materiaal is stevig en slagvast en daardoor zeer duurzaam.

Een opstaande rand van aluminium voor de opening zorgt dat de wind op de juiste manier geleid wordt. Hierdoor ontstaat een goede afzuigende werking, die de ventilatie in uw stal bevorderd. De opstaande rand is optioneel in nagenoeg elke gewenste RAL-kleur leverbaar.

De oversteeknok is in de meeste gevallen eenvoudig te plaatsen op de gordingen van een bestaande koepelnok. Hierdoor blijven de bouwkosten laag. Als optie kunt u vogelgaas bestellen.

Wanneer u kiest voor een dak van golfplaten, dan wordt de lichtstraat gemaakt van lichtdoorlatende golfplaten van meerwandig polycarbonaat. De lichtstraten kunnen probleemloos verwerkt worden in het dak.

Valt de keuze echter op sandwichpanelen? Dan wordt er eerst een vrijdragend frame van aluminium geplaatst. Hierop worden lichtdoorlatende vlakke platen van meerwandig polycarbonaat gemonteerd. Ze worden bevestigd met aluminium afdekprofielen voorzien van rubbers.

5 voordelen van ventilatienokken

  1. Goede ventilatie: Dankzij de goede afzuigende werking wordt vervuilende en vochtige lucht snel afgevoerd. Hierdoor blijft de lucht frisser, de stal droger en hebben bacteriën minder kans zich te nestelen. Zo ontstaat er een beter leefklimaat voor uw vee.
  2. Bescherming tegen inregenen: Dankzij het overstekende dakdeel en de opstaande rand is de kans op inregenen vrijwel nihil.
  3. Hoge lichtopbrengst: De lichtstraat of -straten zorgen voor een hoge lichtopbrengst, waar mens en dier zich prettig bij zullen voelen. Ook bespaart u meteen op uw stroomkosten!
  4. Lage bouwkosten: De oversteeknok laat zich vaak eenvoudig monteren, omdat er niet of nauwelijks aanpassingen nodig zijn. En doordat regen, hagel en sneeuw niet binnen kunnen dringen, hoeft u niet extra te investeren in een aanvullende regengoot of tafeldak.
  5. Beter dierenwelzijn: De goede ventilatie en het vele daglicht zorgen er voor dat uw vee productiever en minder snel ziek zal zijn. Hierdoor heeft u een hoger rendement, terwijl u bespaart op uw dierenartskosten!

Ook leveren wij gebogen lichtstraten voor platte daken en complete veranda's / carport.

Nokventilatie voor uw stal, loods of bedrijfshal?

Wilt u weten welke mogelijkheden er zijn bij uw nieuwbouw- of renovatieproject? Neem dan contact met ons. Wij geven u graag een advies op maat.